Hvad er Shea Butter? Ofte stillede spørgsmål

by Kristof Alentijns
Sheasmør i skål

Sheasmør, også kaldet sheasmør eller sheasmør, er en fantastisk naturlig fugtgivende olie/creme.

Ved stuetemperatur er sheasmør ret tykt, men når du gnider det i dine hænder, smelter det og fugter din hud dybt. Sheasmør er fantastisk som øjencreme, læbepomade eller i din hjemmelavede kropssmør for at revitalisere tør hud.

Sheasmør indeholder fedtsyrer, der har en anti-inflammatorisk og anti-aging effekt på din hud. Den nærer også tør hud med essentielle fedtsyrer og de næringsstoffer, der hjælper din hud med at producere kollagen. Brug af shea på huden kan også give mild UV-beskyttelse.

Hvad er Shea Butter / Shea Butter?

Sheasmør (også kaldet Sheasmør) er en naturlig olie/smør lavet af frøene fra sheatræets frugt.

Sheatræer kommer fra den afrikanske savanne, og det meste sheasmør laves stadig i denne region.

Sheasmør har længe været brugt i Vest- og Østafrika til at fugte og beskytte hud og hår. Det har også en lang historie med medicinsk brug, i sårpleje og behandling af spedalskhed. Selv den egyptiske dronning Cleopatra siges at have brugt det som et plejemiddel.

I Afrika bruges det nogle gange også i fødevarer. Meningerne er noget delte om, hvorvidt det er sundt. Der er undersøgelser, der viser, at indtagelse af sheasmør kan forstyrre fordøjelsen af ​​proteiner, men der er brug for mere forskning for at få et klart billede af dette.

Det botaniske navn på sheatræet, som du hovedsageligt finder i Gana, er Vitellaria Paradoxa (tidligere kaldet butyrospermum parkii). Der er en anden type sheatræ, ​​der findes i Nigeria og det omkringliggende område, Vitellaria Nilotica. Det såkaldte Shea Nilotica smør er lavet af nødderne fra denne type sheatræ.

afrikansk savanne

3 fordele ved sheasmør

1. Fugter din hud

Sheasmør indeholder en stor mængde vitaminer såsom E-vitamin og A-vitamin , samt fedtsyrer, der nærer og fugter din hud. Det er et fantastisk produkt til at undgå og behandle tør hud og beskytte din hud.

2. Virker anti-inflammatorisk

Forskning har vist, at sheasmør har en anti-inflammatorisk effekt, hvilket betyder, at det endda kan hjælpe folk med acne.

3. Anti-aging

Brug af sheasmør booster din huds kollagenproduktion .

Derudover indeholder smørret også stearinsyre, linolensyre, palmitinsyre . Disse fedtsyrer nærer og beskytter huden, hvilket hjælper med at forhindre, at huden tørrer ud. Dette kan også hjælpe med at reducere dannelsen af ​​rynker og lette pletter på huden.

Hvordan laves sheasmør?

Sheasmør er lavet af frø/nødder fra sheatræet. Går du med tanker om at plante et sheatræ og lave dit eget sheasmør, er det bedst at komme i gang så hurtigt som muligt. Der går 20 år, før træet begynder at gro sine første frugter, og det når først sit højdepunkt efter 45 år. Du vil nyde det i lang tid, da træet kan give frugt i op til 200 år.

Produktionsprocessen for Shea Butter er ret arbejdskrævende:

  • Først indsamles sheatræets nødder, som naturligt falder fra sheatræet.
  • Disse blancheres derefter for at fjerne det ydre lag.
  • Derefter tørres de, males groft og ristes derefter. Efter ristningen males de meget fint til en mørkebrun pasta.
  • Denne pasta æltes derefter i hånden i timevis. Pastaen renses derefter ved at skylle den med vand. Pastaen opvarmes derefter ved lav varme, indtil sheasmørret flyder op til overfladen.
  • Sheasmørret får derefter lov til at køle af, indtil der opnås en beigefarvet creme.
Sheasmør produktion

Sådan bruger du sheasmør

Sheasmør er en meget alsidig hudplejeingrediens og bruges ofte i produkter som læbepomade . Du kan bruge den 100% ren som en fugtighedscreme, eller bruge den i hjemmelavede skønhedsprodukter. Du kan bruge den til at lave en body butter , en DIY læbepomade, lotionbarer osv.

Her er nogle af vores foretrukne anvendelser til sheasmør:

  • Rent på dit ansigt og krop som en fugtighedscreme
  • I en sheasmør lotion bar for nem brug
  • Som en mild after-sun lotion, ren eller sammen med aloe vera juice, hybenolie, mandelolie og lavendelolie
  • Lav din egen graviditetscreme for at forhindre strækmærker med sheasmør, bivoks, kokosolie, avocadoolie og mandelolie
  • Som øjensalve til at reducere kragetæer og poser under øjnene
  • Som massageolie
  • På din tørre næse, når du er forkølet eller influenza
  • På ar for at falme dem naturligt
  • Som grundlag for din DIY deodorant
  • Direkte på dine læber eller i en hjemmelavet læbepomade
  • På øjenlågene før du lægger makeup
  • Som hårmaske (i kombination med andre naturlige ingredienser såsom ricinusolie og jojobaolie)

TIP : Hvis dit sheasmør er for tykt til at blandes med andre ingredienser, så smelt det ved meget lav varme. Sørg dog for at du ikke lader den blive for varm for så mister den nogle af sine gode egenskaber.

Shea body butter

Hvilken sheasmør skal jeg købe?

Uraffineret sheasmør

Uraffineret sheasmør er lavet uden brug af kemikalier eller høje temperaturer. Det betyder, at sheasmørret bevarer sine fugtgivende vitaminer og fedtsyrer meget bedre. Uraffineret sheasmør har normalt en beige/lysegul farve og en let jordagtig lugt.

Hvis du synes, duften er lidt stærk, anbefaler vi at blande dit sheasmør med din yndlings æteriske olie.

Raffineret sheasmør

Høje temperaturer og nogle gange kemikalier bruges til at lave raffineret sheasmør. Dette resulterer i en meget hvid shea-pasta, men sheasmørret mister nogle af sine vitaminer og fugtgivende fedtsyrer. Det raffinerede sheasmør har heller ingen duft.

Ifølge nogle undersøgelser mister shea så meget som 75% af sine bioaktive ingredienser under raffinering.

Vi sælger i øjeblikket kun uraffineret økologisk sheasmør, fordi det er så meget bedre for din hud.

Hvad er forskellen mellem klasse A, B, C, D og E Sheasmør?

Sheasmør inddeles også ofte i forskellige kvaliteter, der angiver kvaliteten og måden, hvorpå det er blevet forarbejdet.

Grad A: Dette sheasmør er "rå" og uraffineret og er ikke forarbejdet med kemikalier.

Klasse B: Dette sheasmør er raffineret.

Grad C: Dette sheasmør er blevet raffineret, og for at få olien/smøret fra nødderne, bruges kemiske opløsningsmidler såsom hexan

Grad D: Denne shea indeholder mange urenheder og er den laveste kvalitet, der ikke anses for at være "forurenet".

Grad E: Denne shea er plettet/forurenet.

Vi anbefaler altid at bruge Grade A , eller hvis du virkelig ikke kan lide lugten af ​​shea, Grade B, fordi raffinering fjerner meget af lugten, men også mange af vitaminerne.

Til hvilke hudproblemer kan du bruge shea?

Når man skal bekæmpe hudproblemer som eksem og akne, er det ofte en søgen efter produkter, der virker for din hud. Hver hud er forskellig, og der er mange faktorer, der forårsager sådanne hudproblemer, såsom den mad du spiser, dit sovemønster, luftforurening osv.

Sheasmør har en beroligende og helbredende effekt på:

  • Eksem
  • Strækmærker på huden
  • Problemer med tør hud og/eller hår
  • Dermatitis
  • Psoriasis
  • Fine linjer og rynker
  • Fedtet hud og acne
  • Revnet hud og revner
  • Kløende hud
  • Muskeltræthed og stive muskler
  • Solskoldning
  • Hudallergi og udslæt
  • Ar og mørke pletter

Hvordan bruger jeg Shea Butter i mit ansigt?

Du kan blot bruge shea pure i dit ansigt som en fugtighedscreme ved at gnide lidt i hånden og derefter påføre dit ansigt. Sheaen smelter væk og absorberes af din ansigtshud. Du kan gøre dette om aftenen inden du skal sove, da shea er relativt fedtet og efterlader din hud med et skinnende lag.

Hvis du bruger det om morgenen, så sørg for at du ikke bruger for meget, så det hurtigt trænger ind i din hud. Hvis der er noget tilbage på toppen af ​​din hud efter at have påført det grundigt, kan du fjerne det med en klud.

En anden fantastisk måde at bruge sheasmør på er at smelte det og derefter blande det med en fugtgivende olie såsom arganolie, hybenolie eller mandelolie. Et 50/50 forhold mellem shea og olie fungerer godt. Du kan også tilføje 1 eller flere æteriske olier for en dejlig duft og yderligere terapeutisk effekt af den olie.

Hvor længe kan du opbevare sheasmør?

Hvis den opbevares køligt og mørkt, kan du opbevare den i op til 3-4 år efter produktion.

Under visse omstændigheder kan tingene blive dårlige hurtigere:

  • Ved oxidation . Lys og varme kan ændre den kemiske struktur af sheasmørret, så det lugter harskt og surt.
  • På grund af forurening med vand . Fordi der ikke bruges konserveringsmidler i uraffineret sheasmør, kan skimmelsvamp begynde at vokse i sheaen, hvis den udsættes for vand i længere tid.

Kan jeg spise sheasmør?

Som tidligere nævnt er der afrikanske stammer, der bruger sheasmør i madlavningen. I øjeblikket er shea (så vidt vi ved) ikke inspiceret/certificeret til brug som fødevarer nogen steder uden for Afrika, men det kan ændre sig i fremtiden.

Sheasmør bivirkninger

Selvom sheasmør generelt er sikkert at bruge, bør folk med nøddeallergi være forsigtige. Der er mulighed for at opleve bivirkninger, da sheasmør kommer fra shea-træets nødder.

Aktuelle allergier over for sheasmør er sjældne, men kan forekomme. Det er bedst altid at lave en lappetest , hvor du påfører en lille mængde på et lille område af huden og venter 24 timer for at se, om der opstår en reaktion. Hvis din hud reagerer dårligt, skal du stoppe med at bruge produktet.

Tilstopper sheasmør dine porer?

Nogle mennesker hævder, at sheasmør tilstopper porerne, mens andre siger, at det ikke er tilfældet.

Sheasmør er ikke videnskabeligt undersøgt nok til at vide med sikkerhed, om det er comedogent eller ej. Derfor er det ikke officielt kategoriseret. Vi kan dog se på sammensætningen af ​​sheasmør for at få nogle ideer.

Sheasmør anses generelt for at have en score mellem 0 og 2 ud af 5, hvor 0 betyder, at det ikke blokerer porerne, og 2 betyder, at det sandsynligvis er moderat lavt. Men heller ikke her er dette bevist.

Hvordan laver jeg pisket sheasmør?

Fordi sheasmør kan være et ret fast stof, især om vinteren, pisker nogle brugere sheaen for at gøre den lettere at sprede. At slå luft ind i sheasmørret gør det let og luftigt, hvilket gør det lidt nemmere at bruge.

Sådan gør du det:

  • Smelt sheasmørret langsomt over svag varme i en bain-marie.
  • Når det er smeltet, sluk for varmen og tilsæt en bæreolie såsom arganolie eller sød mandelolie (dette vil gøre slutresultatet lysere) og E-vitaminolie (dette vil hjælpe med at holde længere).
  • Lad det afkøle til stuetemperatur
  • Rør af og til, mens det afkøles til omkring 20 - 25 grader Celcius
  • Nu kan du tilføje æteriske olier, hvis det er nødvendigt
  • Pisk det et par minutter, mens det stadig er flydende
  • Stil i køleskabet indtil blandingen stivner
  • Tag den så ud af køleskabet igen og lad den komme tilbage til stuetemperatur
  • Pisk nu blandingen igen, indtil du opnår et "fluffy" smør/stof
  • Færdig! Opbevar din piskede shea i en krukke eller pose og påfør

Hvor kan man købe Shea Butter?

Her kan du købe uraffineret og økologisk sheasmør af højeste kvalitet i en bæredygtig glaskrukke.

Vores Sheasmør kommer fra Ghana, hvor vi arbejder med en lille producent, som modtager Fair Trade-løn og producerer Sheasmørret på traditionel vis.