Ricinusolie - alt hvad du behøver at vide

by Kristof Alentijns

Hvad er ricinusolie?

Ricinusolie og bønner

Ricinusolie er en alsidig vegetabilsk olie, der er meget populær til hud- og hårpleje.

Olien er meget rig på ricinolsyre. Dette er en anti-bakteriel og anti-inflammatorisk fedtsyre, der siges at have en positiv effekt på hudsygdomme som psoriasis, eksem og flager.

Ricinusolie er tilnavnet ricinusolie, fordi den er blevet brugt gennem årene til en lang række forskellige forhold.

For eksempel brugte egypterne det til at beskytte deres øjne mod irritation, din bedstemor brugte det sandsynligvis som et middel mod forstoppelse. Og i dag bruges det ofte i hud- og hårplejeprodukter.

Ricinusolie giver dit hår mere glans og kan også bruges i hjemmelavede sæber og parfumer. Det er en fantastisk naturlig massageolie til at massere ømme muskler og stimulere din blodcirkulation.

Hvor kommer ricinusolie fra?

Castor plante

Ricinusolie fremstilles af bønner/frø fra ricinusplanten, ricinus communis. Denne plante kommer oprindeligt fra Østafrika, Indien og det sydøstlige område omkring Middelhavet.

Ricinusplantens alsidige bønner bruges også til fremstilling af maling, belægninger, visse typer plastik, nylon, parfume mv.

Ricinusolie blev også brugt tidligere som et afføringsmiddel og som et middel til at stimulere blodcirkulationen under amning. Ægypterne brugte allerede ricinusbønner omkring 4000 f.Kr

Hvorfor bruge ricinusolie?

Ricinusolie kan bruges til en række forskellige formål, såsom:

  • Naturlig fugtgivende olie
  • Naturlige antiinflammatoriske virkninger
  • Kan hjælpe med at reducere acne
  • Anti-svampe effekt
  • Gør dit hår fyldigere og sundere
  • Hjælper med at hele sår

Naturlig fugtighedscreme

Ricinusolie er rig på ricinolsyre, en enkeltumættet fedtsyre. Denne fedtsyre fugter huden, fordi den hjælper huden med at holde på fugten.

Ricinusolie kan bruges på krop, ansigt og hår for intens hydrering. Fordi ricinusolie er en tyk væske, blandes den ofte med en tyndere basisolie såsom mandelolie, arganolie eller kokosolie.

Hjælper med at hele sår

Ricinusolie kan hjælpe sår og sår med at hele hurtigere. Det skaber et fugtigt, antibakterielt miljø omkring såret, som hjælper med at fremskynde helingsprocessen og forhindre ardannelse.

Hvis dine sår bliver tørre, kan der dannes døde hudceller omkring dem, hvilket kan bremse helingsprocessen. Videnskabelig forskning viser, at sår heler bedre, når de holdes fugtige, og man ikke lader dem tørre ud.

Naturlige antiinflammatoriske virkninger

Ricinolsyre har antiinflammatoriske egenskaber. Som et resultat kan ricinusolie hjælpe med at reducere betændelse og lindre smerter. Det kan også hjælpe med at blødgøre og fugte huden for mennesker, der lider af psoriasis.

Behandler acne

De antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber ved ricinusolie kan hjælpe mod acne. Betændelse er en af ​​årsagerne til acne, og ricinusolie kan hjælpe med at undertrykke de anti-inflammatoriske symptomer på acne.

Acne er også ofte forårsaget af en ubalance af hudbakterier. Ricinusolie har antibakterielle egenskaber, der kan reducere en overflod af dårlige bakterier.

Anti-svampe effekt

Candida er en svamp, der ofte kan forårsage forskellige orale infektioner. Ricinusolie har svampedræbende egenskaber, og forskning tyder på, at det kan være i stand til at bekæmpe candida-overvækst på tændernes rødder.

Holder dit hår sundt

Mange mennesker bruger ricinusolie som en naturlig hårbalsam. Tørt eller beskadiget hår kan repareres af ricinusolies fugtgivende egenskaber.

Ricinolsyren i ricinusolie nærer dit hår og fugter hårsækkene, hvilket gør dit hår mere fleksibelt og mindre tilbøjelige til at knække.

Det fugter også hovedbunden, hvilket kan hjælpe mod skæl og flager.

Hvilke typer ricinusolie findes der?

Der er 2 kendte typer ricinusolie. Den koldpressede ricinusolie og den jamaicanske ricinusolie. Begge typer er lavet af bønnerne fra Ricinus Communis.

Forskellen mellem disse to typer ricinusolie er måden olien er lavet på.

Koldpresset (gul) ricinusolie fremstilles ved at presse ricinusbønnerne. Der bruges ingen varme af nogen art under processen.

Jamaicansk ricinusolie fremstilles ved først at riste ricinusbønnerne og derefter koge og mose dem. For eksempel indeholder denne olie aske fra ristning, hvilket giver jamaicansk ricinusolie sin mørke farve.

Hvad kan man bruge ricinusolie til?

Hårpleje med ricinusolie

For fyldigere hår, øjenvipper og øjenbryn:

Ricinusolie kan hjælpe dig med at genoprette tørt og beskadiget (spaltet) hår, så det skinner og bliver blødt. Massér noget ricinusolie ind i dit hår flere gange om ugen og massér din hovedbund godt ind. Lad dette virke i 30 minutter til et par timer og vask derefter af med en skånsom shampoo.

Fordi ricinusolie er ret tyk, anbefales det at blande det med en anden olie såsom arganolie eller mandelolie. Dette gør det nemmere at massere og vaske ud.

Ricinusolie bruges også ofte i øjenbryns- og hårserum for at give dem et fyldigere udseende og pleje hårsækkene.

Du kan påføre en lille mængde ricinusolie på dine øjenbryn og øjenvipper lige før du skal sove. Det kan du gøre med en vatpind eller en gammel mascarabørste. Også her kan du først blande ricinusolien med arganolie eller en anden tyndere olie.

Det er tilstrækkeligt at bruge ricinusolien flere gange om ugen.

Som hårbalsam:

Du kan bruge ricinusolie som hårbalsam til at fugte dine hårstrå og dermed reducere hårbrud og forhindre hårtab.

Stærkere negle:

Ricinusolie kan hjælpe dig med at styrke dine negle. Det er også en fantastisk olie til at fugte dine tørre hænder efter vask eller i de tørre vintermåneder. Påfør blot et par dråber ricinusolie på dine hænder eller negle.

Fugter tørre læber:

Ricinusolie er en af ​​de mest brugte ingredienser i læbepomade, fordi den er så meget fugtgivende. Sig farvel til beskadigede, tørre læber.

Bland et par dråber ricinusolie med kokosolie og påfør på dine læber. Du kan selvfølgelig også bruge ricinusolie i dine hjemmelavede læbepomader. For at lære mere om hjemmelavede læbepomader, så læs mere her .

Lindrer solskoldning:

De antiinflammatoriske egenskaber ved ricinusolie gør den til et perfekt valg til at lindre solskoldet hud.

Naturlig fugtighedscreme:

Ricinusolie hydrerer ikke kun din krop, men hjælper også med at opretholde din væskebalance. Ricinusolie er spækket med sunde fedtsyrer, der er essentielle for at holde din hud i optimal tilstand.

Opskrifter til at bruge ricinusolie i din plejerutine

DIY-pleje med ricinusolie

Nedenfor kan du finde nogle opskrifter baseret på ricinusolie til at lave dine egne naturlige plejeprodukter.

Rosemary hårvækst serum

Forsyninger:
  • 5 dråber æterisk rosmarinolie
  • 1 spiseskefuld ricinusolie
  • 1 spsk argan- eller jojobaolie

Fremstillingsmetode:

Bland de tre olier i en flaske og ryst godt.

Påfør olien i fugtigt hår og lad det sidde i 15-30 minutter. Skyl derefter med lunkent vand. Fordi ricinusolie er en lidt tykkere olie, kan det være nødvendigt at vaske dit hår en anden gang.

Som et serum til at holde din hovedbund sund

Perfekt mod skæl, tør hovedbund eller gule pletter.

Forsyninger:
  • 2 dråber tea tree olie
  • 2 dråber lavendelolie
  • 1 spiseskefuld ricinusolie
  • 1 spsk kokosolie

Fremstillingsmetode:

Bland ricinusolie og kokosolie godt og tilsæt derefter tea tree og lavendelolie. Hvis kokosolien er fast, kan du smelte den i en gryde i bain marie eller i mikroovnen.

Påfør serummet i fugtigt hår og lad virke i 15-30 minutter, og skyl derefter to gange med lunkent vand.

Serum mod tørre læber

Forsyninger:
  • 2 dråber lavendelolie
  • 2 dråber røgelseolie
  • 1 tsk jojobaolie
  • 1 tsk ricinusolie

Fremstillingsmetode:

Bland olierne godt og påfør på dine læber, når de føles tørre.

Ofte stillede spørgsmål om ricinusolie

Hvilken type hud er ricinusolie bedst egnet til?

Ricinusolie er velegnet til alle hudtyper, inklusive fedtede hudtyper og personer, der lider af acne. Ricinusolie er et naturligt rensemiddel, der vil genoprette fugtbalancen i din hud.

Hvad er den bedste måde at bruge ricinusolie på?

Fordi ricinusolie er en meget tung olie, som er svær at fjerne fra dit hår, anbefaler vi, at du fortynder ricinusolie med en anden naturlig olie, såsom kokosolie eller jojobaolie. Nogle mennesker finder heller ikke den tunge lugt af ricinusolie behagelig, og at bruge en anden olie - og muligvis din yndlings dejligt duftende æteriske olie - kan løse dette problem.

Husk på, at hvis du bruger ricinusolie til dit hår, skal du muligvis skylle dit hår to gange, fordi det er så tyk en olie.

Hvor ofte skal jeg bruge ricinusolie for de bedste resultater?

Inden du begynder at bruge ricinusolie, anbefaler vi, at du, som med enhver ny æterisk olie, du bruger, masserer en lille mængde olie på indersiden af ​​din arm og kontrollerer, om du får en allergisk reaktion inden for 24 timer.

For optimale resultater anbefaler vi at bruge ricinusolie 1-2 gange om ugen.

Kan jeg bruge ricinusolie til at behandle acne?

Ricinusolie er bestemt velegnet til behandling af acne. Den har stærke fugtgivende egenskaber, der vil fugte din tørre hud, og ricinusoliens antibakterielle egenskaber vil bekæmpe din acne.

Hvor kan man købe ricinusolie?