Hudplejerutine for begyndere (Del 1 - Hudtyper og hudproblemer)

by Kristof Alentijns

 

Persoon brengt skincare aan Din hud er dit største og mest synlige organ. Så det er ingen overraskelse, at usund hud er forbundet med dårligt helbred og lavt selvværd.

Der er så mange produkter og mærker, som alle hævder at løse alle dine hudproblemer. Men hvordan finder du ud af, hvad der virker bedst for din hud?

I vores erfaring er den bedste tilgang at lære om din hud og hvad den

specifikt. Dette omfatter forståelse af hudvidenskaben samt observation af, hvordan din hud reagerer på forskellige produkter og rutiner.

På denne måde bliver du ikke overrumplet, og du spilder en masse tid og penge på de forkerte produkter!

Huden er et uendeligt fascinerende emne. For år siden begyndte jeg at undersøge dette, og jeg finder stadig flere interessante artikler, end jeg nogensinde vil kunne læse.

Er du ikke interesseret i selv at dykke ned i dette? Intet problem. Prøv vores nye rutinebygger, hvor vi anbefaler produkter til at forbedre din hud baseret på nogle få spørgsmål.

 

Hvad har min hud brug for?

Det første skridt er at finde ud af, hvordan din hud opfører sig i sin naturlige tilstand med alle dens unikke egenskaber.

For tag ikke fejl, hvert skin er virkelig unikt.

Først vil vi reducere din rutine til det væsentlige. Det vil vi gøre, så vi kan fjerne enhver skadelig påvirkning af dine klassiske hudplejeprodukter.

Derefter vil vi tale om de forskellige hudtyper og hvilke hudtilstande/problemer der findes, så du kan bestemme, hvad dine individuelle hudmål er.

På baggrund af dette kan du sammensætte din egen hudplejerutine.

Start med det grundlæggende

For at starte skal du bringe din rutine tilbage til det grundlæggende. Nogle hudplejeprodukter kan give problemer med din hud, som du ikke havde før, uden din viden.

Derfor er det vigtigt at se på din hud uden at bruge et overskud af produkter.

Cleanser en moisturiser

Trin 1

Stop alle produkter, du bruger i øjeblikket, og begræns dig selv til en (simpel) rens og fugtgivende creme.

i 1 uge.

Bruger du i øjeblikket ikke noget af hudpleje? Så ved du allerede, hvad din huds naturlige tilstand er, og du kan straks gå til trin 3 ☺️.

Trin 2

Bevar denne enkle rutine i 1 uge. Efter omkring en uge vil din hud "nulstilles", og du vil have en bedre idé om, hvor din hud er tør eller fedtet og andre mulige hudproblemer.

Brug helst ikke solcreme i denne uge. Solcremer er en meget vigtig del af din rutine, men de forårsager ofte også hudproblemer. Derfor er det bedst ikke at bruge det i denne nulstillingsuge.

Prøv at bruge så lidt tid i solen som muligt, og hvis du gør det, så beskyt din hud ved at bære langærmet tøj og en hat.

Trin 3

Undersøg din hud grundigt efter denne nulstillingsuge. Tag et godt kig på, hvilke hudproblemer du kan have på forskellige dele af dit ansigt.

Hvordan fungerer din hud?

For bedre at forstå formålet med en hudplejerutine, lad os tage et kig på, hvordan sund hud normalt fungerer. (Advarsel: Hvis denne del er for teknisk, er du velkommen til at gå direkte til hudtype og tilstande!)

Din hud består af to hovedlag: den dybere dermis og den mere lavvandede epidermis.

Dermis

Dermis er det tykke lag af din hud.Den indeholder stoffer som collagen, elastin og naturlige komponenter som hyaluronsyre og elektrolytter, der bevarer fugten i din hud

Dermis bliver tyndere med alderen, hvilket kan føre til rynker. Dermis er det klassiske mål for mange æstetiske behandlinger i private klinikker, men det er ofte placeret for dybt til at blive behandlet effektivt af langt de fleste klassiske hudplejeprodukter.

Epidermis

Ehuden er meget tyndere end dermis (0,05-0,1 mm), og dens hovedopgave er at danne en slags barriere mellem indersiden af ​​din krop og omverdenen. Selvom laget er meget tyndt, er det utrolig vigtigt.

Det hornlag (stratum corneum)

Hornlaget er et meget tyndt lag i toppen af ​​epidermis. Det er et meget tyndt lag (15-20 celler tykt), men samtidig en af ​​de vigtigste dele af din hud!

Det tjener som en barriere mod fysisk skade og forhindrer kemikalier i at trænge ind i vores kroppe. Det forhindrer også vand i at fordampe fra din hud og beskytter mod UV-skader.

Stratum corneum indeholder fladtrykte celler, corneocytter, forbundet med proteinstrukturer kaldet desmosomer. Cellerne indeholder keratin-proteiner og vandbindende fugtighedsbevarende midler, den naturlige fugtgivende faktor, som for det meste består af aminosyrer, ioner, pyrrolidoncarboxylsyre (PCA) og laktat. Mellem cellerne er en lipidmatrix med olieagtige stoffer, der fungerer som en struktureret mørtel mellem cellens mursten. Dette giver en solid barriere, der er både fleksibel og vandtæt.

Nye celler dannes konstant i den nedre epidermis, og gamle celler i stratum corneum udskilles kontinuerligt med en hastighed på omkring et lag pr. dag. Denne proces kaldes afskalning. Hele dit stratum corneum udskifter sig selv cirka hver anden uge.

De fleste hudplejeprodukter retter sig mod stratum corneum.

Syrekappen

Væskefilmen på toppen af ​​din hud er let sur (pH 4–6) på grund af talg og sved. Dette lag er kendt som syrekappen. Det er vigtigt, at denne lave syre forbliver, da den styrer balancen af ​​mikroorganismer på din hud, og mange af din huds biologiske processer kræver en lav sur pH for at fungere optimalt. Hvis en af ​​disse dele ikke fungerer optimalt, vil huden lide.

Hvis en af ​​disse dele af vores hud ikke fungerer optimalt, vil huden betale en pris for det. Heldigvis kan mange af disse problemer løses med den rigtige hudplejerutine. Og de burde slet ikke være smarte, dyre produkter. Den rigtige rens, fugtighedscreme og solcreme kan allerede gøre underværker for din hud.

Hudtyper og hudtilstande

Hudtyper og tilstande er en måde at opdele din hud i en bestemt kategori og derefter behandle dem på en mere målrettet måde. Med disse kategorier kan du bestemme præcis, hvad din hud har brug for, og derfor hvilke produkter du skal bruge, og hvordan du bedst bruger dem.

Hudtyper

En hudtype klassificerer din hud baseret på mængden af ​​naturlig olie, din egen hud producerer. Din hudtype er relativt stabil over tid. Hovedtyperne af hudtyper er:

  • Tør
  • Normal
  • Fed
  • Kombination

Hudtype beskriver, hvor meget olie, talg fra porerne og lipiderne i lipidmatrixen i stratum corneum din hud producerer.

Hudproblemer

Din hud kan også lide af en eller flere hudsygdomme, der fuldstændigt ændrer din huds behov. Hudforhold kan ændre sig meget over tid og kan normalt håndteres med den rigtige rutine.

De mest almindelige hudsygdomme er angivet nedenfor:

  • Dehydrering (dehydreret hud)
  • Sensitiv hud
  • Acne
  • Hudens aldring
  • Hyperpigmentering

Hudtyper

Droge en vette huid

Tør og fedtet hud

Tør hud producerer for lidt naturlig olie, mens fedtet hud producerer for meget Hvis du er meget heldig har du måske normal hud med den rigtige mængde olie - i så fald skal du helt sikkert lave en glad dans :-).

Mange mennesker har kombineret hud, hvor huden kan være tør nogle steder og fedtet andre.

Selvom kombineret hud ofte bruges som en separat klassifikation, er det meget mere nyttigt at angive, om hver del af dit ansigt er tør, normal eller fedtet.

Hvordan genkender du fedtet hud?

For at finde ud af, om din hud er tør eller fedtet, skal du se, hvilke af nedenstående egenskaber der bedst beskriver din hud. Hvis din hud er imellem, så har du normal hud.

Droge huid

Kombinationshud

Forskellige områder af din hud (pande, næse og kinder) kan have forskellige hudtyper. Undersøg derfor disse separat, så du ved, hvor din hud er tør, og hvor den er mere fedtet.

Hvad bestemmer din hudtype?

Hudtype bestemmes hovedsageligt af gener, men kan nogle gange ændre sig midlertidigt på grund af eksterne faktorer som stress, hormoner, kost, vejr, medicin og din hudpleje.

Din hud bliver normalt også tørrere, når du bliver ældre.

Hudproblemer - Dehydrering/Dehydrering

Dehydrering opstår ofte, når din hudbarriere er svækket, og de øverste lag af huden ikke effektivt kan forhindre vand i at fordampe fra de nederste lag af huden.

Dehydrering er almindelig i koldt og tørt vejr, aircondition, hård rengøring, overeksfoliering og soleksponering.

Ligesom tør og fedtet hud er der en genetisk komponent i, hvor tilbøjelig din hud er til dehydrering. Din hud viser muligvis ikke altid tegn på dehydrering, men du bliver nødt til at tage ekstra skridt for at holde din hud hydreret, når den udsættes for udtørrende triggere.

Hudtype og hydrering

Velhydreret hud skal føles blød, glat og fyldig. Både tør og fedtet hud kan dehydreres.

En tør hud er mere tilbøjelig til at blive dehydreret, fordi olie hjælper med at holde på vandet i huden. Hvis din hud er fedtet, men stadig føles stram og tør, er den sandsynligvis dehydreret.

Tegn på dehydreret hud:

  • Din hud vil føles stram efter vask, hvis du ikke påfører en fugtighedscreme umiddelbart efter
  • Din hud føles mærkbart glattere efter påføring af en fugtighedscreme
  • Din hud flager let
  • Når du klemmer 1 cm hud mellem dine fingre, opstår der små rynker

Hudproblemer - Sensitiv hud

En af din huds vigtigste funktioner er at holde kemikalier ude, uanset om de er naturlige eller menneskeskabte. De døde lag på overfladen (stratum corneum) fungerer som et skjold for de sårbare, levende lag.

Hvad forårsager følsom hud?

Sensitiv hud opstår normalt, når hudens evne til at fungere som en beskyttelse mod miljøirriterende stoffer svækkes, så irritanter og allergener lettere kan nå de levende lag af din hud og forårsage en brændende og stikkende fornemmelse.

Mange mennesker med følsom hud får let rød hud, men du kan også have sart hud uden synlig rødme eller udslæt.

Tør hud har en højere risiko for følsomhed, fordi olie er vigtig for at opretholde en stærk hudbarriere

Tegn på følsom hud

  • Hudplejeprodukter giver ofte udslæt, kløe, svie eller hævelse.
  • Din hud reagerer nogle gange på produkter som smykker, rengøringsmidler, plaster eller farvestoffer.
  • Du har rosacea, dermatitis eller eksem
  • Duftende lotioner og kropsvæsker får din hud til at brænde, klø eller svie
  • Du skal være meget forsigtig, når du bruger nye produkter
  • Dit ansigt bliver hurtigt rødt
  • Din hud føles ubehagelig, når den er varm, kold, tør eller fugtig

Sensitive hudlidelser

Hvis du er uheldig, kan din følsomme hud være alvorlig nok til at blive klassificeret som en tilstand. Nogle almindelige er:

  • Eksem: Denne tilstand involverer kløende tørre skællende pletter og er især almindelig hos børn. Det viser sig normalt i ansigtet og på halsen og i folderne i albuerne og knæene.
  • Rosacea: en reaktiv tilstand, hvor huden bliver rød og kan udvikle knækkede blodkar og bumser.

Hvis du tror, ​​du kan have en hudlidelse, skal du bestille tid hos en hudlæge for at få en diagnose og mulig behandling. Hvis du for eksempel har haft udslæt på din hud i flere uger, anbefaler vi, at du konsulterer en læge.

Hudtilstand - Acne

acne op gezicht

Acne påvirker omkring 80 % af befolkningen på et tidspunkt i deres liv. Unge voksne (fra ungdomsårene til omkring 30 år) er mest tilbøjelige til at opleve acne, selvom det kan forekomme i alle aldre.

Mænd er mere tilbøjelige til at have svær akne i deres teenageår, men kvinder er mere tilbøjelige til at have sent opstået akne.

Hormonal acne er også almindelig hos kvinder på grund af udsving i hormoner under menstruationscyklussen.

Hvad er acne?

Acne inkluderer blokerede porer. Talgkirtler producerer talg, der strømmer til hudoverfladen via porekanaler.

Acne er mest almindelig i områder med mange talgkirtler: ansigt, nakke, ryg og bryst.

Acne omfatter også hudorme, der ikke er synlige, fordi de ikke er betændte eller synligt røde.

Betændt akne kan variere i sværhedsgrad fra små prikker og pustler til mere alvorlige knuder og cyster.

Hvad forårsager acne?

Aktuel videnskab indikerer, at acne sandsynligvis er forårsaget af en kombination af 4 faktorer: høj talgproduktion, tilstoppede porer, Propionibacterium acnes bakterierne og betændelse.

Disse er påvirket af en masse ting, herunder gener, hormoner, medicin, hudplejeprodukter, kost og stress.

Det er en myte, at urenset hud forårsager bumser. Selvom skånsom rensning kan hjælpe med at reducere talgproduktion og tilstoppede porer, er overdreven rensning mere tilbøjelig til at forårsage betændelse, forstyrre balancen mellem gode bakterier og irritere din hud, hvilket får den til at producere endnu mere olie.

Typer acne

Acne starter som mikrokomedoner, som er blokeringer i dine porer, som er for små til at se. Hudorme (åbne komedoner) og hvide hoveder (lukkede komedoner eller "tilstoppede porer") er den mindste synlige form for akne og forårsager ikke rødme.

Efterhånden som de bliver mere betændte, udvikler de sig til papler (røde knopper uden pus) og pustler.

Hudtilstand – ældet/slapp hud 

rimpels

Hudens ældning kan forekomme naturligt, som et resultat af tidens forløb eller som følge af ophobning af skader fra miljøpåvirkninger såsom sol, cigaretrøg og forurening.De fleste mennesker vil begynde at vise tegn på hudældning, når de når en alder af 20 eller 30 

Hvad er tegnene på ældning af hud?

Tegn på hudældning omfatter:

  • Fine linjer
  • Rynker
  • Solpletter
  • Ballefarve
  • Hud hængende

Hvad forårsager aldrende hud?

 Der er to hovedkategorier af hudældning:

  • Iboende aldring: Dette sker med tidens gang. Det omfatter akkumulerede skader fra frie radikaler eller normale kropslige processer, såvel som ændringerne i dit hormon-, immun- og reparationssystem, når du bliver ældre. Tegn: Fine rynker, tynd hud, mindre elasticitet
  • Ekstern ældning: Miljøskader, normalt på udsatte områder af huden (ansigt, bryst, hænder). Dette omtales ofte som fotoaldring, da langt størstedelen af ​​skaderne er forårsaget af solens skadelige stråler (normalt UV-lys). Tegn: dybe grove rynker, flager, pletter

Hudtilstand - Hyperpigmentering

Hyperpigmentering refererer til områder af huden, der indeholder mere pigment end normalt. Disse pletter er normalt lysebrune til sorte.

Hvad forårsager hyperpigmentering?

Hyperpigmentering kan have flere årsager:

  • Solskader
  • Aldring
  • Hormonelle ændringer
  • Inflammationer

Hyperpigmentering indeholder en genetisk komponent og er normalt et større problem for mørkere hud.

Mere alvorlige tilfælde af hyperpigmentering kan forekomme på grund af hormonelle ændringer såsom graviditet eller andre underliggende tilstande.

Hudevaluering

Zones hoofd

Nu hvor du kender de forskellige hudtyper og de mest almindelige hudsygdomme, kan du vurdere din hud mere præcist, hvilket vil hjælpe dig meget bedre med at bestemme din hudplejerutine.

Nu hvor du kender de forskellige hudtyper og de mest almindelige hudsygdomme, kan du vurdere din hud mere præcist.

Når din hud har tilpasset sig den minimalistiske rutine, skal du vaske dine hænder og finde et godt oplyst sted med et spejl og studere de forskellige områder af dit ansigt og lave en tabel, der beskriver følgende punkter:

  • Hudtype: Bestem olieniveauet i det område
  • Hudlidelser: Angiv hvilke du har i hvert område, hvis nogen, og angiv eventuelle detaljer
  • Andre kommentarer: alle andre relevante kommentarer, f.eks. ansigtshår, specifikke følsomheder, acne-triggere

Nu er du klar til at starte din hudplejerutine!

.