12 måder at bruge jojobaolie på: tips og tricks

by Kristof Alentijns

flasker med jojobaolie

Jojobaolie er en alsidig olie, der giver mange fordele for hud og hår. Dette naturlige produkt kommer fra frøene fra jojobaplanten. Jojobaolie er rig på fedtsyrer og E-vitamin, hvilket gør den til en fremragende fugtighedscreme.

Du kan bruge jojobaolie på forskellige måder. Vi har listet vores 12 bedste tips til din daglige rutine nedenfor.

Brug jojobaolie til at pleje din hud

Jojobaolie er en alsidig olie, der kan bruges på flere måder til hudpleje. Du kan bruge den som ansigtsrens, fugtighedscreme og makeupfjerner, men også mod akne, psoriasis og eksem.

1. Ansigtsrens

Med Jojobaolie kan du fjerne snavs og makeup uden at udtørre huden.

For at bruge jojobaolie som rensemiddel skal du påføre et par dråber på fingerspidserne og forsigtigt massere den ind i dit ansigt. Lad det sidde i et par minutter og skyl det derefter af med varmt vand. Du kan også bruge en vaskeklud til at fjerne olie og urenheder.

En stor fordel ved jojobaolie som rensemiddel er, at den er velegnet til alle hudtyper, også den mest følsomme. Den er også rig på vitamin E og antioxidanter, der hjælper med at beskytte huden mod skader fra frie radikaler.

2. Fugtighedscreme

Jojobaolie kan bruges som en naturlig fugtighedscreme til huden. Olien fugter huden uden at efterlade et fedtet lag. Påfør et par dråber jojobaolie på din hud og massér den blidt med cirkulære bevægelser. For de bedste resultater er det bedst at anvende denne fugtighedscreme om morgenen og/eller aftenen.

3. Makeupfjerner

Jojobaolie kan også bruges som naturlig makeupfjerner: din makeup fjernes skånsomt uden at udtørre din hud. Påfør et par dråber jojobaolie på en vatrondel og tør forsigtigt over dit ansigt for at fjerne alle spor af makeup.

4. Mod acne

Jojobaolie kan også bruges mod acne. Det har anti-inflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at reducere rødme og irritation. Påfør et par dråber jojobaolie på din hud og massér den blidt med cirkulære bevægelser. Brug den morgen og/eller aften for de bedste resultater.

5. Mod eksem og psoriasis

Mennesker med symptomer på eksem og psoriasis kan helt sikkert have gavn af denne olie. Det kan hjælpe med at reducere kløe og rødme. Påfør et par dråber jojobaolie på din hud og massér den blidt med cirkulære bevægelser. Brug olien morgen og/eller aften for de bedste resultater.

Brug jojobaolie til at pleje dit hår

Du kan også bruge jojobaolie til dit hår, som balsam, men også mod skæl og til at pleje din hovedbund.

7. Balsam

Jojobaolie som balsam

Jojobaolie kan bruges som naturlig balsam til håret. Den kan blandes med andre olier eller bruges som en selvstændig balsam. For at bruge jojobaolie som balsam skal du først vaske dit hår og derefter påføre en lille mængde jojobaolie i dit hår. Massér olien ind i dit hår og lad det sidde i et par minutter, før du skyller det ud.

8. Anti-skæl behandling

De svampedræbende egenskaber af denne olie kan hjælpe med at reducere skæl. For at bruge jojobaolie som en behandling mod skæl, bland et par dråber jojobaolie med din shampoo og masser blandingen ind i dit hår og hovedbund. Lad det sidde et par minutter før du skyller det ud.

9. Hovedbundspleje

Jojobaolie kan også bruges til at fugte og berolige hovedbunden. For at bruge jojobaolie som hovedbundsbehandling skal du massere en lille mængde olie ind i din hovedbund og lade den sidde i et par timer eller natten over, før du skyller. Dette gør din hud mindre tør og skællet.

Brug jojobaolie til at pleje dine negle

Jojobaolie er en naturlig olie, der kan hjælpe med at pleje dine negle på to forskellige måder.

10. Mod skøre negle

jojobaolie til negle

Jojobaolie kan hjælpe med at styrke skøre negle. Den indeholder vitamin E og B-kompleks, som begge er vigtige for sunde negle. Påfør et par dråber jojobaolie på neglene og massér blidt. Gør dette dagligt for de bedste resultater.

11. Mod neglebåndsproblemer

Jojobaolie kan også bruges til at blødgøre tørre eller revnede neglebånd. Påfør en dråbe olie på hvert neglebånd og massér blidt. Gentag dette dagligt for sundere og stærkere neglebånd.

Brug af jojobaolie til massage

Jojobaolie er en fremragende olie at bruge til massage. Det er en let olie, der let absorberes af huden og ikke efterlader en fedtet følelse. Derudover har den en neutral duft, hvilket gør den nem at kombinere med æteriske olier til aromaterapi.

For at lave en massageolie kan du blande jojobaolie med en anden vegetabilsk olie, såsom mandelolie, solsikkeolie eller avocadoolie. Et forhold på 1:1 eller 2:1 jojobaolie til den anden olie er en god rettesnor.

Jojobaolie kan også bruges som base for parfumeblandinger med æteriske olier. Friske blandinger passer godt til jojoba, fordi selve olien har en let kølende effekt.

For specifikke klager kan jojobaolie blandes med æteriske olier kendt for deres terapeutiske egenskaber. For eksempel kan det til muskelsmerter blandes med æteriske olier af pebermynte, eukalyptus og rosmarin.

12. Brug af jojobaolie i aromaterapi

Jojobaolie er en alsidig olie, der kan bruges til en række forskellige formål, herunder aromaterapi. Den har en neutral lugt og er derfor en fremragende bærer til æteriske olier. Nedenfor er vores tips til at bruge denne olie i aromaterapi:

  • Tilføj et par dråber æterisk olie til jojobaolie og brug den som massageolie.
  • Bland jojobaolie med æterisk olie og brug det som badeolie.
  • Tilføj et par dråber æterisk olie til jojobaolie og brug den som kropsolie.

Jojobaolie har lang holdbarhed og kan derfor bruges som basisolie. Den har også en let tekstur og absorberes let i huden, hvilket gør den til et glimrende valg til massageolie.

Det er vigtigt at huske, at æteriske olier er meget koncentrerede og skal fortyndes, før de påføres huden. Jojobaolie er en sikker og effektiv bærer til æteriske olier. Det er dog altid tilrådeligt at konsultere en kvalificeret aromaterapeut, før du bruger æteriske olier.

Konklusion

Jojobaolie er et alsidigt produkt, som du kan bruge på mange forskellige måder til din daglige pleje. Det har fugtgivende og antibakterielle egenskaber, fungerer som en antioxidant, er ikke-komedogent og kan hjælpe med at kontrollere talgproduktionen og fremme kollagensyntesen. Nedenfor er de vigtigste måder, hvorpå jojobaolie er almindeligt anvendt:

  • Som makeupfjerner
  • Som ansigts- og kropsolie
  • Som hårmaske
  • Som neglebåndsolie
  • Som læbepomade
  • Som massageolie
  • Som solcreme
  • Som skægolie
  • Som barberolie
  • Som et middel mod hudirritation
  • Som et middel mod bleudslæt
  • Som et middel mod strækmærker

Denne alsidige olie er derfor en værdifuld tilføjelse til din daglige plejerutine. Det kan gøre din hud, hår og negle smukkere og sundere, og det kan også være nyttigt til behandling af forskellige hudsygdomme. Det er vigtigt at sikre, at den jojobaolie, du bruger, er af god kvalitet og fri for tilsætningsstoffer eller kemikalier, der kan være skadelige for dit helbred.